This **30 minute lunch break calculator** is made to help **employers **and **employees **accurately compute** working hours** while accounting for a standard **thirty minute lunch break**.

For example, if an employee clocks in at

9:00 AMand clocks out at5:30 PM, the calculator would determine that they worked8 hours, factoring in the30-minute lunch break.

## 30 Minute Lunch Break Calculator

Start Time | End Time | Total Time | Time Worked (with 30-min lunch) |
---|---|---|---|

8:00 AM | 4:00 PM | 8 hours | 7.5 hours |

7:30 AM | 3:30 PM | 8 hours | 7.5 hours |

9:00 AM | 5:30 PM | 8.5 hours | 8 hours |

6:00 AM | 2:30 PM | 8.5 hours | 8 hours |

10:00 AM | 7:00 PM | 9 hours | 8.5 hours |

8:15 AM | 5:45 PM | 9.5 hours | 9 hours |

## 30 Minute Lunch Break Formula

The formula for calculating work hours with a** thirty-minute lunch break** is straightforward:

**Total Work Hours = (End Time - Start Time) - 0.5 hours**

This formula can be broken down into three steps:

- Calculate the total elapsed time from start to end
- Subtract
**30 minutes (0.5 hours)**for the lunch break - Round the result to the nearest quarter-hour if necessary

Suppose an employee works from **8:00 AM** to **4:30 PM**.

- Total elapsed time:
**4:30 PM – 8:00 AM = 8.5 hours** - Subtract lunch break:
**8.5 hours – 0.5 hours = 8 hours** - Result:
**8 hours worked**

## How to calculate 30 minute lunch break?

To calculate work hours with a **30-minute lunch break**, follow these steps:

**Determine the total hours worked**, including the lunch break

**Subtract 30 minutes** from the total time

**Convert the result to decimal hours** if necessary

An employee works from **7:30 AM** to **3:45 PM**.

- Total time:
3:45 PM – 7:30 AM = 8 hours and 15 minutes- Subtract lunch:
8 hours and 15 minutes – 30 minutes = 7 hours and 45 minutes- Convert to decimal:
7.75 hours

**In this case, the employee worked 7.75 hours after accounting for the 30-minute lunch break.**

## How many hours is 7am to 4:30pm with a 30 minute lunch break?

An employee working from **7:00 AM to 4:30 PM** with a 30-minute lunch break has worked a total of **9 hours**.

Let’s apply the **30 Minute Lunch Break Calculator** to determine the working hours from **7:00 AM to 4:30 PM**:

**Calculate total time**: **4:30 PM – 7:00 AM = 9 hours and 30 minutes**

**Subtract lunch break**: **9 hours and 30 minutes – 30 minutes = 9 hours**

**Result**: **9 hours worked**

## How many hours is 9-5 with a 30 minute lunch?

An employee working a ** 9-to-5 shift** with a

**has worked**

*30-minute lunch break***.**

*7.5 hours*The classic “**9 to 5**” workday is a staple in many industries. Let’s calculate the actual working hours when including a ** 30-minute lunch break**:

**Total time**:**5:00 PM – 9:00 AM = 8 hours****Subtract lunch**:*8 hours – 30 minutes = 7 hours and 30 minutes*:*Result**7.5 hours worked*

**Related Tools**